Tandklinikassistent

Arbejdsområdet for tandklinikassistent er privatpraktiserende tandlæger og den kommunale tandpleje. Tandklinikassistenten udgør en central funktion på klinikken, hvor der venter mange varierede opgaver.

Den uddannede tandklinikassistent kan selvstændigt forberede og assistere ved tandbehandling samt udføre opgaver uddelegeret af tandlægen. For eksempel selv behandle patienter og pudse og fluorbehandle tænder, undervise i tandbørstning og tage røntgenbilleder. 

Tandklinikassistenten kan også medvirke ved mere specialiserede opgaver, så som at tage røntgenbilleder eller montere tandreguleringsudstyr.

Tandklinikassistenten varetager også administrative funktioner på en tandklinik, som kan være at skrive og holder styr på journaler, skrive regninger, bestille materialer og indkalde patienter til undersøgelse.

Tandklinikassistentuddannelsen henvender sig til dem, der vil påtage sig ansvar og trives med samarbejde med andre mennesker. Det kræver overblik, psykologisk skarphed og færdigheder med hænderne. Effektivt samarbejde og god kommunikation udgør også fundamentale elementer.

TKA A7R9408
Blivtandklinikassistent

Overvejer du at blive elev?

Se vores elevunivers:

Skoleophold og specialefagsstruktur for unge og voksne

Tandklinikassistentuddannelsen omfatter dels oplæring i tandklinikken og dels et skoleforløb på 14 uger. Skoleopholdene i hovedforløbet er typisk opdelt i to perioder: H1 og H2.

Skoleopholdene i hovedforløbet omfatter bundne og valgfrie specialefag samt valgfag.

Education Concept Students Studying Brainstorm

Find en skole, der udbyder specialet

På Erhvervsuddannelseskortet (ug.dk) kan du se, hvilke skoler der udbyder specialet

TKA A7R9340

Afsluttende prøve

Som afslutning på uddannelsesforløbet skal eleven til en afsluttende prøve, der tester, om eleven har nået målene for uddannelsen. 

Prøven består af en praktisk og en mundtlig del:

Den praktiske del af prøven består af en case i en virkelighedsnær arbejdssituation i en tandklinik. Prøven skal løses individuelt. Eleven får casen udleveret 2 uger før, prøven skal afholdes. På prøvedagen har eleven 30 minutter til forberedelse og klargøring af casen. I forberedelsestiden må eleven anvende personlige notater, udleverede undervisningsmaterialer samt det udstyr og de materialer, der stilles til rådighed af skolen. 

Den mundtlige del af prøven tager udgangspunkt i den praktiske del og afvikles i dialog mellem læreren og den enkelte elev, hvor det teoretiske grundlag, der indgår i den praktiske del, inddrages.
Den afsluttende prøve er en kombination af praksis og teori og tester, om eleven kan gennemføre en arbejdsopgave og reflektere over den måde, som eleven har valgt at gennemføre opgaven på.


Uddannelsens afsluttende prøve afholdes som en del af sidste skoleperiode.

 

Kontakt medarbejder
Kontakt os
Upload fil
Annette Antonsen
Administrativ medarbejder

Det faglige Udvalg for Kontoruddannelser

Det faglige Udvalg for Erhvervsuddannelsen til Tandklinikassistent